![Baka](/media/lib/19/1197457076_306043-b8729ae1b89be8b4c0edc4d7a158903d.jpeg)
Ciężkie życie pigmeja
12 grudnia 2007, 10:46Dlaczego pigmeje są tacy niscy? Naukowcy od lat zadawali sobie to pytanie. Rozwiązanie przedstawili Andrea Migliano i zespół z Uniwersytetu w Cambridge.
![](/media/lib/248/n-patyczak-wietnamski--7412c589ef65b55a1cc10086cdaad180.jpg)
Patyczaki same produkują sobie bakteryjne enzymy
31 maja 2016, 16:17Straszyki wytwarzają bakteryjne enzymy (pektynazy) rozkładające roślinne ściany komórkowe.
![](/media/lib/110/n-smutna-ccb3eda7d08817d703155edacc7e2acd.jpg)
Depresja ciężarnej wpływa na rozwój mózgu dziecka
5 grudnia 2013, 11:52Depresja matek zmienia wzorce rozwoju mózgu płodu.
![Uśmiech Duchenne’a© Ferdinand Reuslicencja: Creative Commons](/media/lib/21/1200566226_335507-10007f7c2a955e734ec6bab81fec15fe.jpeg)
Zawartość śmiechu w głosie
17 stycznia 2008, 10:31Uśmiech wpływa na sposób, w jaki mówimy. To oczywiste. Zespół Amy Drahoty z University of Portsmouth stwierdził jednak coś interesującego. Na podstawie samego głosu ludzie umieją zidentyfikować rodzaj goszczącego na twarzy mówiącego uśmiechu (czy jest bardziej promienny, czy do sprawy podchodzimy z pewną taką nieśmiałością).
![](/media/lib/209/n-spaghetti-347ac8cc060d584a5b30e0e859dac381.jpg)
Makaron nie tuczy, wręcz przeciwnie...
6 lipca 2016, 08:20Włoscy naukowcy ustalili, że jedzenie makaronu nie tylko nie tuczy, ale i zmniejsza prawdopodobieństwo ogólnej otyłości i otyłości brzusznej.
![](/media/lib/557/n-edwardsiella1-8bc444e9ef768ed5d0e95b6b343f267b.jpg)
Prawie nie wystaje z lodu, a żyje
5 stycznia 2014, 16:01W Antarktyce występuje ukwiał Edwardsiella andrillae, który bardzo, ale to bardzo lubi lód. Do tego stopnia, że cały się w nim zakotwicza, a w wodzie znajduje się tylko wieniec czułków. To jedyne zwierzę morskie, które się tak zachowuje, w dodatku nikt nie wie, jak udaje mu się przeżyć.
![](/media/lib/23/1203526113_421019-4b972abc6ccaa3f0e26576a3480d8ea3.jpeg)
Koniec z kwitnącą czekoladą
20 lutego 2008, 16:35Chemicy z Wielkiej Brytanii i Holandii wypracowali sposób, by czekolady i pomadki zachowywały swój apetyczny wygląd. Odkryli substancję, która zapobiega tworzeniu się na ich powierzchni szarawego nalotu, nazywanego fachowo kwiatem tłuszczowym (ang. fat bloom). Powstaje on wtedy, gdy słodycze są przechowywane w za wysokiej temperaturze. Tłuszcz się wytapia, a następnie ponownie zastyga (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/111/n-rak-piersi-4be0153bf6db62748885f14eebf7fffa.jpg)
Tkanki raka piersi i zdrowa różnią się mikrobiomem
3 sierpnia 2016, 09:48Zespół z Mayo Clinic znalazł dowody na występowanie bakterii w sterylnie pobranych próbkach z piersi. Amerykanie stwierdzili też, że tkanki zdrowa i nowotworowa różnią się pod względem tego mikrobiomu.
![](/media/lib/185/n-borofen--14c5548a433341386e3f37757a182059.jpg)
Z teorii w praktykę
28 stycznia 2014, 10:58Na Brown University przeprowadzono eksperymenty, które dowiodły, że na bazie boru można zbudować materiał konkurencyjny dla grafenu. Natychmiast po odkryciu grafenu naukowcy zaczęli zastanawiać się czy bor, znajdujący się w tabeli okresowej obok węgla, ma podobne właściwości
![](/media/lib/25/1206009859_854109-009a928a5e00197e57403a3305f9b24e.jpeg)
Po dwóch tygodniach krew jest przeterminowana
20 marca 2008, 10:40Krew przechowywana przez ponad dwa tygodnie nie jest bezpieczna dla pacjentów po operacjach serca. Lekarze z Cleveland Clinic w Ohio zauważyli, że ryzyko zgonu u osób, którym przetoczono ponaddwutygodniową krew, jest aż o dwie trzecie wyższe niż u chorych, którzy dostali świeższą krew. Po przeanalizowaniu ponad 9 tys. przypadków stwierdzili też, że u tych pierwszych częściej dochodzi do zakażeń krwi oraz niewydolności różnych narządów (New England Journal of Medicine).